måndag 1 mars 2010

Glada hönor och goda ägg!

Jag har förmånen att få köpa ägg från glada hönor som går fritt in och ut ur hönsgården. De äter köksavfall och foder. Det kan väl inte bli mer ekologiskt en så!

När jag får äggen är de smutsiga och ligger i fack. Äggen håller 6 månader om de är otvättade.

Men det är ju inte så roligt att baka på smutsiga ägg. Tänk om det trillar ner lite halm eller bajs i sockerkakan :o)) Så jag lägger 10 ägg i vatten så att smutsen luckras upp. Sedan borstar jag varje ägg med en tandborste.


När de är rena lägger jag äggen på en handduk så att de får torka. Torra och fina så lägger jag äggen i en kartong. Så nu kan jag baka utan risk för smuts i smeten!

Sedan så kokar jag 5-6 ägg åt gången så att det bara är att ta fram

För sedan operationen har det blivit ett gäng äggmackor!! Jag äter nog 2 om dagen. Bra med protein :o))

Så även om det är lite meckigt med dessa äggen så är det absolut värt det extra jobbet!! Jag vet att hönorna mår bra och är lyckliga! Det gör att äggen blir mycket godare!

5 kommentarer:

BiZen sa...

Lyckliga du som får tag i närproduserat och smutsiga ägg från glada hönor! Det är guld värt! //BiZen

Lotta Franzén sa...

Sådana ägg är verkligen godare! När jag växte upp hade vi egna höns vilket var jättemysigt. När vi hittar vårt hus på landet ska vi helt klart ha hönor =)
Kram

Maria sa...

Blir säkert extra gott!

Tulipan´s bakverk sa...

*fniss* Visst har dom det bra dom jäklarna. Bortskämda som tusan är dom åxå. Äter Wienebröd å frallor dagarna i ändan.. *fnys* riktiga lyxlirare.. sen att ägen e lite skitigare.. men va faaan.. dom håller juh längre ;)

annars så var jag juh på kryddparty på sportlovet. Tjejen bjöd på äggmackor.. TVI TVI TVI!!! Har inte ätit "köpta" ägg på 4 år... fy fan va äckligt det var. Smakade fisk å allt möjligt konstigt... näää tacka mina egna hönor *s*
På tal om mina hönor. Dom nya pullorna mina har börjat värpa nu :) Så vilken dag som helst nu vännen så har jag nya ägg till dig bara se till å bli friska ;) KRAM!

Samara sa...

Hur kan äggen hålla så länge ?
De jag köper på ica har jag ibland mer än en månad efter datumet gått ut, men längre än så överlever de inte, för då har de blivit uppätna,men jag trodde inte man kunde ha så där länge ändå.
Även ica ägg har ju b*js på sig numera, blääää.