måndag 1 oktober 2012

Pysselstafetten - Mormors sockerkaka med twist!

Idag är det min tur visa ett pyssel i Pysselstafetten . Igår visade Pysslamer hur vi kan göra en lyxiga sjal!

Min mormor Helga hade ett väldigt gott sockerkaksrecept som jag har twistat till lite! Så att det blir ännu bättre!!

Twisten består av en banan och vanilj. Ju brunare banan desto sötare kaka, men det går givetvis bra med vilken banan som helst. Jag brukar även välja ekologisk vanilj istället för vanilinsocker. Bättre smak och renare råvara. 
Grundrecept:
2 ägg
2 dl socker 
2 3/4 dl vetemjöl
50 gram smält smör
1 dl mjölk 
2 tsk bakpulver

Fyllning:
1 banan
1 msk vanilj eller 2 msk vanilinsocker

Vispa socker och ägg fluffigt, smält smöret och blanda ner i smeten. Blanda även ner mjöl, balpulver, mjölk och vanilj. Dela banan. Vispa ihop så att det blandar sig ordentligt.

 Tips:
Om du vill göra kakan laktosfri välj laktosfria mjölkprodukter, men vill du göra kakan helt mjölkfri använder du olja istället för smör, ½ dl olja = 50 gram smör, och tar vatten istället för mjölk. Smörj formen med olja och bröa med kokos, ibland innehåller skorpmjöl mjölkpulver.
Kakan blir exakt lika god.
 Smörj formen med smör och bröa den med skorpsmulor så att inte kakan fastnar.
Grädda på 200 grader i 35 minuter, med banan lägg på 5-10 minuter. Känn med jämna mellanrum med en provsticka

När kakan har gräddats klar

vänder du upp den på ett fat. Om kakan inte vill släppa kan man lägga en kall blöt disktrasa på formen. Då släpper kakan lite lättare.

Smaklig spis!

Nu lämnar jag över pinnen till Pysselamani

6 kommentarer:

maxell sa...

Ooooh! Banan i sockerkaksvarianter. Det var länge sedan vi gjorde det nu. Gott är det!

Henrietta sa...

Prova! Det är kanongott!!

hennihenni sa...

Bakat är alltid gott, intressant med banan! Smakar det sedan banan? Som banankaka? I så fall kanske jag ändå hoppar över att prova...

Stina Glaas sa...

Har nog inte ätit sockerkaka med banan sen jag var liten. :-)
Kanonbra att du skrev hur sockerkakan kan göras både laktos- och mjölkfri. :-)
Kramkram!

Anonym sa...

Vore det inte för att jag på senare år blivit allergisk mot bananer (jäkla latexallergi), skulle jag ha bakat denna variant omedelbums, laktosfrivarianten, dock (en annan "krämpa")! Verkar hur gott som helst!

Henrietta sa...

hennihenni: det smakar banan! Men med mycket vanilj är den helt gudomligt god!

Stina: den är en favorit hos alla som smakat den, så prova

Lopplisa; prova utan banan!