lördag 10 maj 2014

Vem bestämmer över orden?

Idag är det tydligen negerbollensdag och 20 000 dumma nonchalanta människor ska delat enligt facebook.
Varför måste man använda ett ord bara för att man alltid gjort det? Eller för att "jag menar inget rasistiskt" med ordet.
Men om nu en hel grupp människor tycker att ordet är respektlöst är det då så svårt att bara säga chokladboll?
För hur många säger idag idiot om de som är annorlunda? Det gjorde vi ju förr. Eller hur många säger mongolid, damp eller handikappade? Nej vi visar denna grupp människor vår respekt genom att säga down syndrom, ADHD och funktionsnedsatta.
Vi säger inte rullstolsbundna utan vi säger rullstolsburna.
Vi säger inte Zigenare idag utan vi säger Romer.
Allt för att visa hänsyn.
Har man sett filmen Django med Leonardo di Capri så inser man hur fruktansvärt de svarta hade det hur lite värda de var enbart för deras hudfärg. Jag rekommenderar alla att se den och sedan kanske vi bara kan enas om att respektera varandra och allas olika kulturer.

För hur svårt kan det vara?

3 kommentarer:

Lotta Holgersson sa...

Sant:-) hur svårt kan det vara? Har man börjat tänka på hur saker man säger kan tas emot av andra så är det naturligt. När de måste säga dessa ord är det ett tecken på att den insikten inte har kommit ännu... Jag vill inte såra någon därav så vill jag inte säga kränkande saker... Enkel kombo egentligen ;-) sen kan alla göra det utan att veta att de kränker men blir man upplyst om det så kränker man ju inte den personen eller gruppen mer. Kram Henrietta och ett bra inlägg!

Åsa / Dolores sa...

Jag håller med till fullo! När nu språket utvecklats så mycket de senaste decennierna då ord som "messa, googla, blogga, selfie" osv tillkommit i nyordslistorna så känns det extremt förlegat att använda ett ord som "negerboll" bara för att det "alltid har hetat så". Med den inställningen, varför säger man då Thailand istället för Siam och jeans om farmarbyxor? Det finns ingen logik i det! Språket ändras hela tiden och att ett ord som "negerboll" fortfarande används är helt befängt. Trams är vad det är!
Kram vännen / Åsa

Anonym sa...

I was suggested this website through my cousin. I am not certain whether or not this put up is written through him as nobody else know such designated approximately my problem.
You are incredible! Thank you!

Feel free to visit my web blog :: Best Rated Product