fredag 25 november 2011

Min tur i Pysselstafetten

Idag är det min tur att ta över Pysselstafetten från Julstugans julblogg som igår visade hur man gjorde mumsiga saffransskorpor!

Idag ska vi gjuta ljus! Ofta har man mandelmusselformar som man ärvt, eller så kanske ens föräldrar har formar liggandes. Ofta så används inte formarna. Men nu ska vi ändra på det! Vi ska göra egna värmeljus med hjälp av mandelmusselformar

Man behöver formar, kastruller så man kan göra vattenbad, Gjutmassan köpte jag på Panduro och vekar ingår i paketet. Man behöver även något att fästa vekarna i. Jag skruvade ner två skruvar i varsin planka och satte ståltråd emellan. Men man kan ta en penna som får vila på två glas. Bara veken hänger i något!
Sedan så knyter man fast veken och låter den hänga ner i formen. Jag tog även en större form som det varit kattmat i. När man ska smälta stearinet så häller man stearin i en liten kastrull som sedan får stå i en större kastrull som är fylld med vatten. Man får då ett vattenbad och minskar risken för eldsvåda! Det kan vara bra att ha ett lock liggandes brevid spisen fall om olyckan skulle vara framme kan man kväva elden!
När stearinet smält så häller man det i formarna. När stearinet kallnar sjunker det lite då kan man fylla på med mer stearin. Om man vill kan man köpa färg på Panduro och blanda i, så får man olika färg på ljuset.
I den större formen fyllde jag på med vanlig stearin men man ser hur effektfullt det blev! Jag piffade även formen eftersom den är slät passade det bra. Vanligt papper och dubbelhäftande tejp använde jag. Viktigt att inte sätta pappret för högt upp så att det kan ta eld. Jag stämplade sedan God Jul och fyllde i med lite glitterpenna. En bra gåbort present!
Veken är ju lite mjuk så när jag testade mitt ljus märkte jag att veken ville lägga sig ner. Men om det händer kan man blåsa ut ljuset och vänta lite tills stearinte svalnat något. Sedan pillar man upp veken i stående ställning igen. Så lever ljuset lite längre!

Imorgon tar pyssligheter över i Pysselstaffeten, undra vad för spännande vi då får lära oss!

10 kommentarer:

Anonym sa...

tack för att du gör detta jag har letat efter hur man gör för jag har lust att köpa gamla kaffe koppar för att göra ljus.

Rullfia/ Fia

hennihenni sa...

Jättefint! Kattmatsburken blev ju oigenkännlig (på ett bra sätt :) och mandelmusselformarna är som gjorda för ljus.

Henrietta sa...

Fia: vad skoj att jag kunde hjälpa!
//Henrietta

Malin på pastill.nu sa...

Så söta små ljus!!

Alexandra - Pysselmaniker sa...

Oh, nu blir jag pigg på att ta tag i ljusgjutningen!

Stina Glaas sa...

Fina och det är ju nästan så att kattmatsburken blev finast! :-)
Trevlig helg!!

Hedvig sa...

Jättefina! :)

Mia sa...

Fint det blev med ljus i mandelmusselformarna. Jag har samma problem med mina vekar och det är som du säger, jag släcker och viker upp sedan tänder jag det igen när det stelnat.

Henrietta sa...

Vad roligt att ni gillade mina ljus! Jag kan hålla med om att burken blev roligast :o)) Som tur är älskar katterna den maten så till julbasaren blir det nog flest sådan ljus gjorda!

Kram på er!

Anna sa...

åh vad smart! Blir lite sugen på att hitta på roliga saker med konservburkar igen! Hade det som tema på mitt inlägg i sommarens pysselstafett xD Snacka om mångsidig plåtburk!